onsdag 22. august 2007

Jerna, Diffen, Jensusen og fordommene

Av og til blir Dronten nesten målløs. Rett nok så den ikke på gårsdagens valgdebatt (den slags blir så altfor vulgært for den nebbete), men nyhetene tilsier at Jerna fant frem jernet da Jensusen hintet om Diffens fiflerier.

Hvilket i seg selv ikke er særlig lurt. Jerna har så langt fremstått som en av de i Høyre som har skjønt hvor alvorlig denne saken er for partiet hennes, men hun demonstrerte her med fulle at hun ikke forstår dybden i problemene.

Forsøket på å trekke inn Jensusens bruk av sort dagmamma, rundt de tider Diffen poppet ned til Sveits for å kjøpe reisesjekker, viser at hun ikke innser at dette for Høyre ikke primært er et moralsk eller juridisk problem. Det er først og fremst et imageprobelm.

Diffen har begått et når sant skal sies ikke veldig alvorlig lovbrudd, men han har begått noe som fremstår som et arketypisk Høyre-lovbrudd. Han har bekreftet de mest negative fordommene om Høyre som et snobbete, arrogant rikmannsparti som mener andre regler gjelder for dem enn for bermen.

Jensusen på sin side, har begått noe som knapt er en uvesentlig forseelse, og på toppen av det hele en svært utbredt forseelse. Om noe, får den ham til å fremstå som en liten smule folkelig. Jensusen fremstår som en av oss, Diffen derimot, fremstår som en av dem.

Man må gjerne mene at det norske folks fordommer mot de som har tjent sin formue selv og ikke vunnet den, er både tåpelige og usmakelige (selv om man kan diskutere hvor rik Diffen og co ville vært hvis ikke redere hadde spilt med lang snillere regler enn resten av næringslivet), men fordommene er der og det må Jerna, Diffen og prestefrua på Majorstuen forholde seg til.

Fordommene er en sentral del av den virkelighet Høyre skal prøve å få sine representanter inn i kommunestyrene i. En virkelighet Jerna i går avdekket at hun slett ikke forstår. Og i denne virkeligheten kunne hun muligens gjort noe dummere enn å sammenligne Jensusen og Diffen, men ikke noe mye dummere.

Ingen kommentarer:

 
Site Meter