fredag 11. mai 2007

Den siste lynsjingen i nordstatene

Blant det aller beste Deerstalker har lest på lenge, er Cynthia Carrs Our Town, med undertittelen A Heartland Lynching, a Haunted Town, and the Hidden History of White America.

Utgangspunktet er lynsjingen av to svarte menn i Marion, Indiana, 7. august 1930, den siste lynsjingen i nordstatene og opphav til et ikonisk bilde.

Carrs besteforeldre bodde i Marion, og hennes bestefar var (som svært mange hvite menn) klansmedlem på 20-tallet. Marion er en by i langsomt forfall, og Carr anser at arrene fra lynsjingen er en av grunnene, ikke minst det at ingen ønsker å snakke om den og at den derfor ligger og verker under overflaten.

Our Town er en kompleks (og lang, 500 sider) fortelling, som inkluderer alt fra Carrs familiehistorie til fascinerende intervjuer med sentrale folk i Klanen på 90-tallet. Og selv om Carr kan bli en smule selvpiskende til tider, er hennes emosjonelle engasjement i saken så sterkt at det er tilgivelig. Spennende er den også. Og det er ikke lett å glemme Larry Hitler, stakkar.

2 kommentarer:

Hjorthen sa...

Denne så spennende ut, den tror jeg må opp på den eviglange leselista.

Dette var om den siste lynsjingen i nordstatene ja, men i sør så holdt man vel på en god stund til. Jeg mener å huake at den siste kjente lynsjingen skjedde et lite stykke ute på sekstitallet?

Deerstalker sa...

For hva det er verdt, skriver Wikipedia at "there have been no reported incidents of this type since the late 1960s".

Og boken fortjener absolutt en plass på leselisten. Rett nok er den lang, men den er også lettlest. Den lot seg til og med lese mens barne-TV rullet i bakgrunnen. Det merkes at Carr er gammel journalist.

 
Site Meter