fredag 28. november 2008

Sviket mot Oslo Øst

VG og Dagbladet gjengir samme NTB-melding om kriminalitetsøkning i Oslo:

"Det er en god idé å holde seg unna nedre Karl Johan, Jernbanetorget, Akerselva og nedre Grünerløkka, sier etterforskningsleder Inge Sundeng ved Grønland politistasjon til NRK.

- Det er dessverre overrepresentasjon av folk med annen etnisk bakgrunn blant dem som utfører ranene, sier Sundeng."

Det er ikke første gang og det kommer ikke som en overraskelse for oss som bor på Oslos indre østkant, men ikke desto mindre er det et udmerket eksempel på det komplette sviket mot Oslo Øst som landets politikere og politimyndigheter med viten og vilje bedriver. Dop langes åpenlyst i boligområder, voldtekter florerer, grov vold forblir uoppklart.

Og rikspolitikernes svar? Å kvele Oslo-politiet med å binde opp stadig mer ressurser til Storbergets høyt profilerte, men akk så ufinansierte kampanjer. Samtidig som politiet i hovedstaden bruker stadig mer tid og penger på å passe på ambassader og potensielle terrormål.

Alle andre enn Storberget og godfjotten "No Killer" Killengren forstår at en økning i antall oppgaver krever en økning i ressurser. Særlig når utgangspunktet er en oppklaringsprosent det ikke akkurat er grunn til å skryte av.

Deler av Oslo indre øst har lenge sett ut som en postapokalyptisk krigssone. Nedre Karl Johan og Jernbanetorvet minner mer om enn scene fra Mad Max 3 enn om sentrale strøk i en europeisk hovedstad. Men stortingspolitikerne gir blaffen. De lever sin beskyttede tilværelse mellom Stortinget og stortingsleilighetene på Majorstuen. Og i helgene tar de første fly hjem til Etannetsted.

Oslos egne politikere slåss som fillete tiggere om smulene som er igjen etter at byens skattepenger er tatt med hjem til Bærum og Lørenskog. Eller overført som distriktsmidler for å opprettholde bosetningen i rurale strøk.

Og i mellomtiden raner kjekk ungdom folk på vei hjem fra byen. Eller banker opp de som ikke vil kjøpe dop av dem. For eksempel med deres egen krykke. Og hvorfor? Jon Hustad oppsummerte det presist i gårsdagens Aftenposten: Fordi vi tillater det.

Nettopp. Fordi vi gir faen. Fordi norske myndigheter ikke anser det som et overvettes problem at fulle mennesker ranes, jenter voldtas, folk bankes opp på åpen gate. Vi husker med glede hva som skjedde da en noe ustabil mann gikk løs på justisminister Storberget: Han ble av retten ilagt forbud mot å nærme seg ... Storberget.

Nettopp. Så kan han henge rundt på Oslo Øst og banke opp folk i stedet. Helt greit, later det til, så lenge Storberget får gå i fred.

Jeg har ord for denslags. Men de egner seg ikke på trykk.

6 kommentarer:

judith sa...

takk. endelig noen som kan sette ord på tankene mine :)

"bør holde oss unna områdene" ?

hva f**?
Jeg BOR ved akerselva, og jeg går hjem ved nattestid på lørdagene i torggata, og blir ALLTID forsøkt stoppet av en eller annen fyr som gjerne vil høre hvor jeg skal.

fint at de som KAN unngå slike steder kan føle seg trygge, men hva med oss andre? burde de ikke prøve å gjøre det trygt for alle?

venter bare på at noe skal skje, burde vel bare flytte til majorstua jeg og, så kan resten bare ha det så godt...

Jon Hustad sa...

Faen, det var dette som burde ha stått på trykk i Aftp i staden for mi saklege oppramsing. Men du har mistydt Pettersen, det er ikkje meining at slike som deg skal bu på indre aust. Vi vaksne vanlege nordmenn gjer det, må snart politikarane gjera noko. Og det kan ikkje vera meininga.
Jon Hustad

Snirkelsnorkel sa...

Man kan ikke få alt man ønsker seg heller, vet du. Det handler tross alt om prioritering. Hvordan skal politiet få tid til å jakte på horekunder dersom de skal måtte ta seg av ranere, dealere, voldtektsforbrytere og blind vold?

For å bli litt seriøs så føler jeg mer og mer at borgervern og selvtekt er veien å gå i og med at politiet har sagt mer eller mindre klart fra om at dette ikke er ting de prioriterer.

Mad Mullah Hastur sa...

Eg gjev meg som vanleg ende over... eg har verkeleg store problem med å forstå den røynda norske politikarar held seg til - uansett kva politisk fløy dei hevder å tilhøyre.

Ein kan jo ikkje berre overgje territorium til destruktive krefter. Det heng simpelthen ikkje på greip!

Kjetil sa...

Jeg flyttet fra Grünerløkka i våres. Ikke først og fremst på grunn av disse tingene. Men jeg har da mine erfaringer med dopselgere etc. Og jeg har mer enn 2 venninner som har gjort seg sine ubehagelige erfaringer i strøket. Heldigvis ble det med skrekken i deres tilfelle.

Det virkelig foruroligende med utviklingen er at staten svikter sin primæroppgave: Håndhevelse av lov og orden. Sikkerhet. Dette er selve grunnlaget for samfunnsstrukturen. Vet de ikke det?

Det tar mange år å bygge opp tilliten mellom myndigheter og borgere på dette feltet, men potensielt bare noen få uker å rive den ned.

Unge Lorentsen sa...

Før jeg kommer med en liten avsporing vil jeg understreke at jeg er enig i alt Pettersen skriver. Med utropstegn.

Når det er sagt vil jeg advare mot å bruke begrepet "oppklaringsprosent" som mål på noe som helst. Og i alle fall ikke som mål på effektivt politiarbeid.

Det er såre enkelt for et politidistrikt å øke oppklaringsprosenten. Det er bare å gjennomføre noen uroaksjoner i "narkomiljøet", noe som er særlig populært i distriktskommuner. Man soper opp 25 hasjrøykere, anmelder dem for bruk og besitttelse og vips så har man 25 saker som alle er oppklarte. Dette er en vanlig strategi for å pynte på tallene, har jeg latt meg fortelle.

 
Site Meter