mandag 10. november 2008

Så lager vi fred i Kongo dere!

Norske politikere har kastet seg ut i den internasjonale ønsketenkningsbonanzaen, hvor man skal løse konflikten i Kongo med å sende avgårde et par-tre hundre ekstra FN-soldater, eller, enda bedre, vedta resolusjoner om at nå må de sannelig se til å ta seg sammen der nede.

Det hele gjennomsyres av en tro på at konflikten på en eller annen måte er rasjonell. At det helt sikkert må finnes en fornuftig løsning på problemet. Bare man leter godt nok.

Det man overser er hvor knekkebrødsprø en del av konfliktens aktører er. BBC melder om at tutsigeriljaen CNDPs leder, general Nkunda (en mann jeg må innrømme får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg), truer med å styrte regjeringen i Kinshasa:

"If he refuses to talk now he will not be able to rule Congo and to lead it," he said, referring to President Kabila.

"We have to liberate Congo. Congo has to be free and to develop."

Bare for å sette dette i perspektiv: Det er innpå 1600 kilometer til Kinshasa. Og vi snakker ikke Autobahn. Nkunda har, hvis man skal være velvillig, seks tusen mann under våpen. (Jeg har sett langt lavere anslag.) Og nå skal han innta hovedstaden. Og kontrollere landet. Som for ordens skyld er ufattelig digert.

Nettopp. Som sagt: knekkebrødsprø. Det er nesten så man forstår at Kabila ikke vil snakke med ham.

Men så er det et lite tilleggsproblem: Nkunda har en god sak. Ikke at han og voldsmennene hans slåss for det gode, for all del, men hans argument om at tutsiene i øst-Kongo trenger beskyttelse er reellt nok. De kom dårlig ut av valget, slik det var å vente for en minoritetsgruppe. Og de har unektelig en viss erfaring fra nærområdet om at hutuene ikke bare vil dem vel. Noe FDLR-gerilajen – den lokalte hutumilitsen – minner dem om med svært jevne mellomrom.

Så jepp, en to-tre hundre ekstra FN-soldater burde fikse saken. Det har vi vel også gode erfaringer med fra Rwanda, når jeg tenker meg om.

19 kommentarer:

Mad Mullah Hastur sa...

300 soldatar trur eg ikkje vil hjelpe... men kva meiner du er alternativet? 3000?

Personleg byrjer eg å mistenkje at deler av verda burde leggjast under administrasjon att.

Arnfinn Pettersen sa...

Skal vi se: Løsningen på krisen i Kongo er ... eh, vetta faen jeg. I likhet med alle andre, later det til.

Men et godt sted å begynne er at man tar innover seg at dette er, ikke så mye komplisert, som ganske enkelt uforståelig. Blant annet fordi flere av aktørene ganske enkelt ikke er spesielt rasjonelle og fordi det ikke er så enkelt at en eller noen få årsaker kan forklare hele tragedien.

Det minner litt om de mange forklaringene på folkemordet i Rwanda, som forsøker å redusere det til et spørsmål om eiendomsrett eller klasse, eller de som konkluderer med at kolonimakten har all skyld. Hvordan forklarer man at noen massakrerer 800 000 mennesker med enkle våpen og frisk dugnadsånd? Ikke med rasjonelle årsaksforklaringer alene, i hvert fall.

Og å sette Kongo under administrasjon igjen ... Tja, det har vi jo noen gode erfaringer med. Belgierne kunne jo få lov til å gjøre et nytt forsøk ...

Mad Mullah Hastur sa...

Vel... Belgiarane var i alle fall motivert av meir forståeleg vanvidd då dei styrte ;-P

Eg anar ikkje kva som går av folk som gjer slikt, og eg er samd i at du kan ikkje forklare ein slik massepsykose med tradisjonelle marxistiske og ikkje-marxistiske forklaringsmodeller... så difor satsar eg på administrasjon som den beste løysinga. Send inn 3000 soldatar med FN mandat om å "passivisere" regjeringsstyrker, militser og geriljaer, slik at vi kan få nattero ;-)

Arnfinn Pettersen sa...

3000? Det står 17 000 FN-soldater der allerede. (Rett nok bare med noe sånn som 6000 stridende.) Og de er a) alltid på feil sted og b) underlagt mandater som gjør at de ikke kan gjøre det som eventuelt trengs. Og ikke aner de hva som trengs.

Det er en grunn til at de kalles "turister" på folkemunne ...

Det eneste jeg kan tenke meg som kunne ha en effekt, er målrettede aksjoner for å ta ut folk som Nkunda. Men da bør man antagelig ta Kabila i samme slengen ...

Hva nattero angår, går det helt fint. Hører ingenting jeg. Jeg hører ikke trikken på Carl Berner en gang. Og det er fem minutter unna.

Mad Mullah Hastur sa...

Det kan gjerne stå 17000 turistar der, men det eg foreslo 3000 med mandat til å rydde opp.

Det er ein skummel tanke, men kanskje ein burde revurdere kva mandat FN-soldatar skal ha...

FN er klart inkompetente og ineffektive, men det kan hende dei gjer ein betre jobb om vi lar dei gjere det nødvendige? All høflighet til side, og sikringa av på rifla?

Heller FN enn USA, for USA har inga truverde og støtte internasjonalt for slike aksjonar lenger.

Arnfinn Pettersen sa...

3000 mann med mandat til å rydde opp? I et område på størrelse med halve Norge? Tror ikke det. Si 30 000, så begynner det å ligne på noe. Antagelig på et totalt kaos vi aldri kommer ut av igjen, men i det minste på noe.

Og det største problemet for amerikanerne i denne sammenheng ville ikke være mangel på legitimitet. Men at de ikke snakker fransk.

Egentlig burde franskmennene og belgierne ordne opp, men de har liksom et litt dårlig rykte i området. Selv franskcanadierne har et dårlig rykte, etter at de behørig fucket opp i Rwanda.

Så jeg tror på effektive FN-styrker omlag like mye som jeg tror på tannfeen.

Mad Mullah Hastur sa...

Kva med Kina då? ;-P

Eg er løysingsorientert eg vettu, eg nekter å tru at det ikkje finnes ei løysing.

I botnen av eit basseng av blod og tårer kanskje, men ei løysing ;-)

Arnfinn Pettersen sa...

Kina? Glitrende tanke. Så snart de er ferdige med å lage demokrati i Sudan ...

Mad Mullah Hastur sa...

Ja! Vi venter i spenning!

Eg trur det kan vere nyttig for Kina å øve seg på demokrati og folkerett og slikt andre stadar, slik at dei har godt med erfaring når dei ein dag vil prøve heime ;-)

Deerstalker sa...

Spørsmålet er hva som kommer først, kinesisk demokrati eller G'n'R-plata ...

Mad Mullah Hastur sa...

Og svaret er: Cthulhu

Lady Mju sa...

Det med språk er et viktig poeng. Jeg har forsøkt å finne en kongolesisk avis på nettet som skrives på eller oversettes til engelsk - uten å lykkes.

Arnfinn Pettersen sa...

Mju: BBC World. Det eneste som nytter på Afrika. De lager det beste Afrika-tidsskriftet også.

Lady Mju sa...

Ja, jeg ender alltid opp med å bruke dem da jeg skal lese om de land min far besøker. Blant disse (så langt) var det bare Namibia som fikk det som kan klassifiseres som positiv omtale i Country Profiles.
Afrika-tidsskriftet? Mener du News Afrika eller noe annet?

Arnfinn Pettersen sa...

Det heter vel bare BBC on Africa, mener jeg å huske. Narvesen fører det og det kommer ut seks ganger i året. Jeg kjøper det i ny og ne. Må dog ABSOLUTT IKKE blandes sammen med Focus on Africa.

Arnfinn Pettersen sa...

Mulle: FN later til å være enig med deg, og anmoder om 3000 soldater til. Så får vi se om de klarer å være på plass før man har tatt knekken på et par hundre tusen til.

Mad Mullah Hastur sa...

I det minste får tragedien 3000 nye velutstyrte vitner, ja? ;-P

Arnfinn Pettersen sa...

Det var dette med å være på rett sted til rett tid til å faktisk bevitne noe da ...

Mad Mullah Hastur sa...

Topptrente observatører er det vel noko som heiter? ;-P

 
Site Meter