fredag 18. april 2008

Fin folk fra fine folk

Jeg har lenge planlagt en post om de strålende menneskene i Woven Wheat Whispers, høystærede leverandører av mer eller mindre kuriøs folk/folkrock/mer-eller-mindre-psykedelisk-musikk-med-folkelementer i mp3-format.

Jeg oppdaget dem for alvor i forbindelse med utgivelsen av den udmerkede samlingen John Barleycorn Reborn, som kom meg i hende via den udmerkede Lord Bassington-Bassington (et stor VOFF til takk, basse), som er produsert av noen av de samme menneskene og blant annet inneholder musikk av Tony Wakeford og Andrew King.

Den øreklaffede er gammel nok til å huske en tid da musikk uvegerlig var koblet sammen med en fysisk dings puttet inn i noe vi den gang kalte et cover, og han har aldri helt vendt seg til ideen med musikk som kun en lydfil. Men jeg er villig til å gå med på at det har sine fordeler.

På samme måte som nettet har gjort publikasjon av meningsytringer til en rimelig foreteelse (takk til de hyggelige menneskene hos Blogger), har det også gjort det langt billigere å gjøre musikk tilgjengelig. Wowen Wheat Whispers (heretter WWW) er et eksempel på en tjeneste som gjør det mulig å få tak på musikk det i mange av tilfellene ganske enkelt ikke ville vært økonomisk grunnlag for å utgi på CD.

Hvilket er en god ting for de av oss som har en noe kuriøs smak.

WWW utgir alt fra elektroniske merkverdigheter med okkulte referanser til mine gamle folkpoppunk helter The Men They Couldn't Hang og den aldelesudmerkede paganistdruidefolkrockeren Damh the Bard. Og mangt derimellom.

Noe av det er til og med gratis. Jeg anbefaler en lytt til Martha Tilston and the Woods plate Ropeswing (hyggelig folk, med et snev av jazz), denne EPen fra Charlotte Greig og Julian Hayman (tradisjonell folk med gøye elektroniske effekter) og damekompilasjonen Her Voice Rang Down The Years. Alle disse kan lastes ned direkte. Noen av de andre gratistingene fordrer at du registrerer deg og så går gjennom prosessen med å kjøpe dem for kroner null. De er for det meste verdt prisen.

(De to herrene som er kristenfolkduoen Maeran oppfordrer deg til å donere penger til en veldedig organisasjon som "betaling" for musikken deres. Selv gir de alt de tjener på musikken til antiabortbevegelsen ...)

Og har du den ikke, er John Barleycorn Reborn definitivt verdt å eie, som en introduksjon til de rarere sidene ved britisk folk/folkrock/osv. Kjøper du den fysisk eller som nedlasting fra WWW, får du samtidig mulighet til å laste ned to fulle CDer til med mer av samme slags musikk, aldeles gratis.

Og hvis all denne rare folkrocken blir for rar for deg, er det nå to dager til Fairport Convention spiller på Parkteateret. Forsoffen gammal folkrock for forsofne gamle dronter ... Det gledes seg.

1 kommentar:

Mad Mullah Hastur sa...

Ja! Ja! JA!

Det er nesten som eg vert entusiastisk her! Eg er så samd! WWW er ein genial side, og eg har funne så mykje kos der at eg overveldast heilt.

Det simpelthen både rocker og ruller på den nettsida.

 
Site Meter