onsdag 25. april 2007

Carnation, Lily, Lily, Rose

Deerstalkers mye omtalte visitt til Londonium i påsken, innebar selvsagt et besøk til Tate Britain, blant annet for å se deres Hogarth-utstilling. (Som var fascinerende, men slitsom. Det er grenser for hvor mange bittesmå bilder man orker å stå i kø for å se.)

Besøket gav også anledning til gjensyn med noen gamle venner, deriblant John Singer Sargents fantastiske Carnation, Lily, Lily, Rose. Bildet ble malt over to måneder av høstkvelder i 1885 og igjen i 1886 og Sargent var besatt av å få lyset korrekt. Han spilte tennis hver ettermiddag, inntil lyset var det rette, så inntok Polly og Dolly sine posisjoner, og han malte frenetisk i ti minutter, inntil lyset endret seg. Så spilte han mer tennis.

Resultatet er et uendelig fascinerende spill av lys og farver. Deerstalker har en plakat av bildet, kjøpt under et tidligere besøk på Tate, på veggen i sin hule, og ble derfor svært overrasket over hvor annerledes bildet ser ut i virkeligheten. Et søk på bildet på nettet demonstrerer hvor varierende farvene fremstår i reproduksjoner. Bildet over er det som best stemmer overens med Deerstalkers nå ferske minne.

Ingen kommentarer:

 
Site Meter