tirsdag 14. oktober 2008

Blodig ... innsikt ... tror jeg

Aftenposten vil så gjerne være en seriøs avis. De vil så gjerne gi oss innsikt. Så gjerne vil de gi oss "innsikt" at de har etablert sitt eget magasin og kalt det ... Innsikt.

Og i siste nummer har de sluppet til en Janne Stigen Drangsholt for å skrive ... innsiktsfullt om vampyrer. Drangsholt er "stipendiat ved Institutt for fremmedspråk på Universitetet i Bergen og forsker bl.a. på myteteori og moderne britisk lyrikk". Hvilket unektelig låter ganske skremmende.

Nevermind. Hun skriver rett så ... innsiktsfullt om vampyrer. Etter å ha blandet ulike vampyrlignende forestillinger sammen til en riktig blodig smørje, kommer hun til noen ... innsiktsfulle konklusjoner. Jeg siterer (ettersom Aftenposten ikke bare vil gi oss ... innsikt, men også tjene penger på produktet, har jeg ikke funnet artikkelen på nett).:

"Som hos vampyren er menneskets drifter bådet rettet inn mot livet og mot det ukjente. I hvert fall ifølge Freud, som sier at menneskets libido alltid også er en dødsdrift, det vil si en lengsel rettet mot den uorgansierte tilstanden før livet.

Mens mennesket holder disse driftene i sjakk ved hjelp av fornuft og rasjonalitet, er vampyren ett med sitt eget begjær. Faktisk er vampyren på mange måter en antitetisk oppfyllelse av disse driftene i sin umettelige appetitt på livet midt inni døden. Hos vampyren er det ingen betenkninger eller overveielser. Vampyren lyster, og handler i tråd med dette. Det er gjennom dette kjennetegnet vi ser at vampyren ikke først og fremst er et fysisk vesen, men en filosofisk myte om de dypeste livsprosessene.

[...] Mens vampyrens gjentagelsestvang speiler menneskets tilstand i livets sirkel, er vampyren absolutt umenneskelig i sin grenseløshet, desperasjon og altomfattende narsissisme. Det udødelige er fanget i et kaos hvor liv og død er uløselig sammenknyttet i et forhold uten motsetninger.

Og det en tilstand vi skal passe oss for."

Eh, ja, nettopp. Det var ... innsiktsfullt. Jeg skal huske på å takke nei neste gang noen tilbyr meg å bli vampyr sånn litt utpå lørdagskvelden. For jeg vil virkelig, virkelig ikke bli "en filosofisk myte om de dypeste livsprosessene". Det er definitivt en tilstand jeg skal passe meg for.

La meg se, hvor la jeg nå staken og vievannet?

(For ordens skyld, det er Yutte Stensgaard, ikke Drangsholt på bildet.)

5 kommentarer:

Mad Mullah Hastur sa...

*fnise*

Eg veit ikkje kva eg skal seie eg... det der vart litt mykje for meg. Eg fekk nett ein telefon frå det instituttet der, hadde eg lest dette først skulle eg jommen ha forhøyrd meg nærare om deira stipendiaters... sjeleliv?

Rart at denne personen ikkje dukka opp på forrige vampyrkvelden på Absalong.

Lady Mju sa...

Det er gjennom dette kjennetegnet vi ser at vi skal passe oss for Innsikt.

Er det bare meg som synes dette er blabla?

Arnfinn Pettersen sa...

Lady Mju: Det er ikke direkte meningsløst, men det er en fryktelig høystemt måte å si nesten ingenting på.

Lady Mju sa...

Det er ikke direkte meningsløst, men uansett litt for tåkete til å være direkte meningfullt. Jeg har problemer med å sile ut det skribenten faktisk uttrykker her om vampyrens natur.

Lord Bassington-Bassington sa...

Dersom hun hadde vært på vampyrkvelden på Absalong, ville hun kanskje ha lært noe bra om vampyrer, og rent hypotetisk ikke ha skrevet en sånn artikkel.

Ha, her er det mange ukjente i ligningen, dere!

 
Site Meter